От 2024 година минималната заплата ще е по-висока. Със 159 За,

...
От 2024 година минималната заплата ще е по-висока. Със 159 За,
Коментари Харесай

Новата минимална заплата влиза в сила от 2024 година

От 2024 година минималната заплата ще е по-висока. 

Със 159 „ За ”, нито един глас „ Против ” и 44 „ Въздържал се ” депутатите одобриха нарастване на минималната работна заплата. За следващата година МРЗ се дефинира до 1 септември на годината и е в размер на 50% от междинната работна заплата. Тя ще се пресмята за интервал от 12 месеца, което включва последните две тримесечия на миналата година и първите 2 тримесечия на актуалната година.

Процедурата влиза в действие от септември тази година и в действителност нарастването ще е от 2024 година. 

След поредност отлагания по разнообразни аргументи законопроектът на Българска социалистическа партия за нарастване на МРЗ влезе за второ четене в пленарната зала, съобщи Нова тв.

„ Предлагаме 50% от миналата да бъде 850 лева и да влезе мощ не през 2038-ма като дойдат самолетите от юли тази година ”, сподели Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

От ГЕРБ желаеха в залата да пристигна финансовият или общественият министър.

Росица Кирова ГЕРБ изясни, че не счита че инерцията би трябвало да повлияе на качествената работа и прикани да се свържат с Министерския съвет министрите да дойдат в зала.

Припомняме, през днешния ден бе последното съвещание на кабинета, воден от Гълъб Донев.

В оставащото време на Народното събрание имаше и избирателен апел към минимална работна заплата, която визира към 700 хиляди души.

Искрен Арабаджиев от Политическа партия изясни: „ В предпоследния ден въпреки всичко ще влезе. Да запазим порция добър звук и да не трансформираме в един избирателен популизъм. Считаме че е удачно идващото нарастване да е от 1 януари 2024 година ”.

Депутатът от Движение за права и свободи Севим Али сподели, че ще поддържат изчистения вид справедливостта и солидарността изискват от нас да се погрижим за най засегнатите.

Бившият обществен министър Деница Сачева прикани да влиза от 2024 година, че няма бюджет и това да не е предизборна изразителност.

Освен това, в пленарната зала имаше и нови нападки по тематиката за проваления опит за правосъдна промяна и основаването на механизъм за следствие на основния прокурор.

Лидерът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов запита: „ има ли зависимости от страна на основния прокурор и прокуратурата от страна на хората, които от софийската коалиция и Политическа партия не бяха. И не към нас към техните гласоподаватели. Грозно изменничество гнусно... ”

Атанас Славов от Демократична България отговори: „ Недопустимо! Моля глоба към Костадинов и цялата тази пушилка - не може да прикрият че извършват поръчка на ГЕРБ да се саботира правосъдната промяна ”.

С заявления от трибуната от ГЕРБ, Демократична България и Движение за права и свободи желаеха минута мълчания в памет на жертвите на комунистическия режим.

Никола Минчев от Политическа партия бе много подигравателен – „ След декларацията на дребната съветска коалицийка ”, при което част от депутатите в зала ръкопляскаха.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР